Prosecco: Perla severného Talianska - Col Sandago

Vitajte v našej exkluzívnej kategórii Prosecco, kde sa elegancia talianskych viníc stretáva s vašim pohárom. Prosecco je šumivé víno, ktoré pochádza z malebných viníc na severe Talianska, konkrétne z regiónov Veneto a Friuli. V našom sortimente nájdete len to najlepšie Prosecco, priamo z prestížnych oblastí DOCG Valdobbiadene Conegliano a Asolo, ale aj Prosecco DOC.

Čas na Aperitivo! Tento medzinárodne populárny rituál oslavuje taliansky životný štýl a Prosecco sa stáva jeho neoddeliteľnou súčasťou. Vďaka svojej variabilite cukornatosti je ideálne ako osviežujúci popoludňajší pohárik, ale aj ako elegantný spoločník k rôznym jedlám.

Delenie Prosecca podľa kvality

V roku 1962 bola založená organizácia Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene, ktorého cieľom je ochrana a propagácia Prosecca. O 7 rokov neskôr bola uznaná produkčná zóna DOC a v roku 2009 bola táto zóna klasifikovaná najvyššou kvalitou Denominazione di Origine controlli e Garantita (DOCG).

Prosecco DOCG

Prosecco DOCG pochádza výlučne z kopcov medzi mestami Valdobbiadene a Conegliano, je vyrobené prevažne z odrody Glera s možnosťou miešania s odrodami Verdisa, Perera alebo Bianchetto. Toto Prosecco nájdete vo verziách Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, klasifikovaných podľa úrovne zostatkového cukru.

Prosecco DOCG Rive a Cartizze

Rive označuje strmé svahy, kde sa nachádzajú najkvalitnejšie vinice. Výnosy sú obmedzené a zber je výhradne ručný. Cartizze je absolútnym vrcholom Prosecca, pochádzajúce z najstrmších svahov a vynikajúce svojou jedinečnou mikroklímou a pôdami.

Ako sa vyrába Prosecco

Výroba Prosecca zahŕňa druhotnú fermentáciu v tlakových tankoch, čo je hlavný rozdiel oproti šampanskému. Tento proces, známy ako Charmat alebo Martinotti metóda, dodáva Proseccu jeho charakteristické jemné bublinky.

Delenie Prosecca podľa zostatkového cukru

  • Extra Brut: 0 - 6 g/l
  • Brut: 6 - 12 g/l
  • Extra Dry: 12 - 17 g/l
  • Dry: 17 - 32 g/l

Ako skladovať a servírovať Prosecco

Prosecco by malo byť skladované na chladnom a suchom mieste, mimo svetla a zdrojov tepla. Servíruje sa pri teplote medzi 6 ° až 8 °C v tulipánových pohároch na stopke, ktoré umožnia oceniť jeho bohatú vôňu.

UNESCO

V roku 2019 bola oblasť Conegliano Valdobbiadene uznaná ako svetové dedičstvo UNESCO. Táto oblasť je vynikajúcim príkladom tradičného ľudského osídlenia a interakcie človeka s prírodou.

Objavte jedinečnú eleganciu Prosecca v našom eshope a vychutnajte si pohár šumivého potešenia priamo z talianskych viníc! Skvelá chuť a nezabudnuteľný zážitok čakajú na každý váš hlt.